Kakkerlakken

Introductie

De meest voorkomende kakkerlak soorten in Nederland zijn de Duitse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak.

Duitse kakkerlak

De Duitse kakkerlak is de meeste voorkomende kakkerlak soort  in Nederland. Ze komen vaak in grote aantallen voor, in woonhuizen, bakkerijen, hotels, ziekenhuizen, restaurants en levensmiddelenbedrijven. Omdat ze lichtschuw zijn verschuilen ze zich bij motoren van koelkasten, in, onder en achter keukenkastjes, onder de plinten, in badkamers, in kieren en naden en in leidingkokers.

Uiterlijk Duitse kakkerlak:

Volwassen Duitse kakkerlaken zijn lichtbruin van kleur en hebben  2 zwarte lengtestrepen op borstschild. Duitse kakkerlakken worden 1 tot 1,5 cm lang. De nimf ( jonge Duitse Kakkerlak ) zijn donkerder van kleur, en hebben geen vleugels en vervellen tijdens groei 5 tot 7 maal. De ei pakketten  van de Duitse kakkerlak zijn  0,8 x 0,3 x 0,2 cm groot en  bevatten  gemiddeld 30 eitjes.

Ontwikkeling Duitse kakkerlak:

Duitse kakkerlakken hebben een onvolledige gedaanteverwisseling. Het eistadium is 2 tot 5 weken.  Een Duitse kakkerlak ( wijfje ) legt gemiddeld 7 ei pakketjes. Het  Lar vale stadium ( duur ei tot volwassen exemplaar ) is erg afhankelijk van de temperatuur dit kan variëren van  6 weken tot een  0.5 jaar. De Maximum leeftijd van een Duitse kakkerlak is circa 6 maanden. In een laboratorium kunnen ze een leeftijd van een jaar bereiken.

Leefwijze Duitse kakkerlak:

De Duitse kakkerlak is lichtschuw en een alleseter. Duitse Kakkerlakken. Kunnen echter 10 tot 40 dagen zonder voedsel. De Duitse Kakkerlak leeft op donkere, warme en vochtige plaatsen, optimale leef temperatuur is tussen 25C en 32C.

Schade/overlast van de Duitse kakkerlak:

De Duitse kakkerlak bevuilt voedsel en voedsel voorraden . Duitse kakkerlakken kunnen drager zijn  van bacteriën en kunnen  mijten verspreiden. Ook verspreiden ze een onaangename geur door uitscheiding via hun rugklier.

Wering/preventie van de Duitse kakkerlak:

Afdichten naden en kieren. Afvalstortplaatsen afgedekt houden met 30 cm dikke laag zand of verdichten gestort afval.

 

Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak komt vaak voor op donkere plaatsen in keukens en in kruipruimtes en kelders. Oosterse kakkerlakken zijn lichtschuw en verschuilen zich vaak droge plaatsen in gebouwen.

Uiterlijk Oosterse kakkerlak:

De volwassen oosterse kakkerlak is blauwzwart van kleur en  2.1 tot 2.8cm groot. (, exclusief de antennes ).

De vrouwtjes van de Oosterse Kakkerlak  hebben kleine vleugels de  mannetjes hebben grotere vleugels de Nimf  ( jonge oosterse kakkerlak ) zijn ongevleugeld en zeer donker van kleur. De ei  pakketten zijn  1.0 x 0.5 x 0.3cm groot en bevatten gemiddeld 16 eitjes.

 
 
Ontwikkeling oosterse Kakkerlak

Oosterse kakkerlakken  hebben een onvolledige gedaanteverwisseling. Het eistadium is 11 tot 13 weken.  Een Oosterse kakkerlak ( wijfje ) legt gemiddeld 8 ei pakketjes. Het  Lar vale stadium ( duur ei tot volwassen exemplaar ) is bij een mannetjes oosterse kakkerlak 5 maanden en bij een vrouwtjes Oosterse kakkerlak 9 maanden. Bij tempraturen onder de 25C kan de ontwikkeling echter langer dan een jaar duren.  De Maximum leeftijd van een Duitse kakkerlak is circa 9 maanden. In een laboratorium kunnen ze een leeftijd van een jaar bereiken.
Leefwijze Oosterse kakkerlak.
De oosterse kakkerlak is lichtschuw en een alleseter maar heeft een voorkeur voor zoete producten en zetmeel. Oosterse kakkerlakken kunnen niet goed klimmen op gladde oppervlakken.  Oosterse Kakkerlakken. Kunnen  14 tot 28 dagen zonder voedsel. De Oosterse kakkerlak leeft op donkere plaatsen  en in kruipkelders optimale leef temperatuur  25C.
Schade/overlast van de Oosterse kakkerlak.
De Oosterse kakkerlak bevuilt voedsel en voedsel voorraden . Oosterse Kakkerlakken kunnen drager zijn  van bacteriën en kunnen  mijten verspreiden ook verspreiden ze een onaangename geur door uitscheiding via hun rugklier.
Wering/preventie van Oosterse kakkerlak.

Om Oosterse Kakkerlakken te weren is een goede hygiëne erg belangrijk. Afdichten van naden en kieren.. Levensmiddelen bewaren in koele magazijnen.

Probleem

De problemen die kakkerlakken kunnen veroorzaken zijn ziektekiemen verspreiden en het bevuilen voedselvoorraden.

Oplossing

Wanneer een besmetting van kakkerlakken is geconstateerd kan er contact worden opgenomen door te bellen of een email te sturen naar De Ongedierte Expert. Er zal dan geheel vrijblijvend een inspectie worden uitgevoerd door een van onze medewerkers. Na deze inspectie zullen de geconstateerde  problemen worden besproken en de oplossingen die er zijn om het kakkerlakken  probleem te verhelpen.

Bestrijding

Tijdens de bestrijding zullen er door de gehele object  kunststof  lijmvallen voorzien van een lokstof en een bestrijdingsmiddel in gel vorm  wordt aangebracht. op plaatsen waar de kakkerlakken zich schuil houden en waar sporen van activiteit van kakkerlaken zijn geconstateerd tijdens de vrijblijvende inspectie. Het aantal bezoeken dat nodig is om de kakkerlakken te bestrijden is zeer afhankelijk van hoogte van de besmetting. De bezoek frequentie en bijbehorende kosten zullen worden besproken tijdens de vrijblijvend inspectie.

Weren

Zodra de Bestrijdings actie het gewenste resultaat heeft bereikt en er geen activiteit van kakkerlakken  meer is. Zal de service medewerker adviezen geven om een nieuwe kakkerlaken besmetting in de toekomst te voorkomen. Deze adviezen zijn geheel Vrijblijvend.

Ziek door kakkerlakken?

Kakkerlakken kunnen via urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden, waardoor voedselvergiftiging, astma en/of huidziekten kunnen ontstaan. In Nederland wordt de overdracht van ziektes via kakkerlakken niet centraal onderzocht en geregistreerd. Daardoor is niet precies bekend hoe vaak ziekteverschijnselen kunnen worden gerelateerd aan kakkerlakken.