Muizen

Introductie

Huismuizen/ muizen hebben een slanke bouw, spitse kop, grote oren, kraalogen en een lange dunne staart. Volwassen exemplaren hebben 7-10 cm lichaamslengte en een gewicht van 15-30 gram. De wijfjes zijn van 2-12 maanden geslachtsrijp en ze hebben ongeveer 8-10 worpen per jaar. De draagtijd bedraagt 3 weken met een nestgrootte van 8-12 jongen. In 1 jaar tijd kunnen 2 muizen zich ontwikkelen tot een familie van 1500-2200 muizen.

Huismuizen hebben een groot aanpassingsvermogen, zijn uitstekende klimmers en springen tot circa 30 cm hoogte. Hun reuk is het voornaamste zintuig en ze schuwen vreemde voorwerpen meestal niet. De huismuis is een alleseter met voorkeur voor vetrijke spijzen, peulvruchten en granen met een voedselopname van 3-5 gram per dag. Huismuizen / Muizen  hebben weinig behoefte aan vocht en kunnen onder zeer droge omstandigheden overleven. Ze leven voornamelijk onder vloeren, op zolders, in isolatiemateriaal en opgeslagen goederen en materialen. huismuizen / muizen hebben een voorkeur voor rustige plaatsen met een eventuele voedingsbron in de buurt.

Een besmetting van huismuizen / muizen kan vaak worden geconstateerd door de zwarte harde uitwerpselen (3-8 mm lang en 1-3 mm dik) deze worden verspreid aangetroffen op rustige plaatsen en in kasten. En door schade knaagschade aan isolatiematerialen, voedsel en/of verpakkingsmaterialen.

Probleem

De problemen die huismuizen / muizen kunnen veroorzaken zijn ziektekiemen verspreiden en het bevuilen voedselvoorraden met uitwerpselen en urine. Ook brengen huismuizen / muizen knaagschade toe aan diverse producten en materialen.

Oplossing

Wanneer een besmetting van huismuizen / muizen is geconstateerd kan er contact worden opgenomen door te bellen of een email te sturen naar De Ongedierte Expert. Er zal dan geheel vrijblijvend een inspectie worden uitgevoerd door een van onze medewerkers. Na deze inspectie zullen de geconstateerde  problemen worden besproken en de oplossingen die er zijn om het huismuizen / muizen probleem te verhelpen.

Bestrijding

Tijdens de bestrijding zullen er door de gehele woning kunststof  lokazen ( voorzien van slot ) worden geplaatst op plaatsen waar de huismuizen / muizen zich schuil houden en waar sporen van activiteit van huismuizen / muizen zijn geconstateerd tijdens de vrijblijvende inspectie. Het aantal bezoeken dat nodig is om de huismuizen / muizen te bestrijden is zeer afhankelijk van hoogte van de besmetting. De bezoek frequentie en bijbehorende kosten zullen worden besproken tijdens de vrijblijvend inspectie.

Weren

Zodra de Bestrijdings actie het gewenste resultaat heeft bereikt en er geen activiteit van muizen meer is. Zal de service medewerker adviezen geven om een nieuwe huismuizen / muizen besmetting in de toekomst te voorkomen. Deze adviezen zijn geheel Vrijblijvend.

Ziekten door muizen?

De huismuis is in Nederland geen belangrijke verspreider van ziekten. Bepaalde ziekten worden, met name op websites van (of gelieerd aan) plaagdierbestrijdingsbedrijven, vaak ten onrechte in verband gebracht met de huismuis, zoals Salmonellose, ziekte van Weil en ziekte van Lyme. Ook valt op hoe vaak verkeerde informatie over de huismuis en vooral de ziektes die hij zou overbrengen door andere websites wordt gekopieerd. Op de website van het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) wordt de huismuis daarentegen niet genoemd in verband met ziektes die in Nederland van belang zijn.

Wel noemt het RIVM andere soorten muizen maar meestal betreft het dan ook nog ziekten in het buitenland. Volgens het RIVM zijn er wel andere virussen, zoals het Leakyvirus (een hantavirus), bij de huismuis, maar die zijn voor de mens onschadelijk. Uiteraard zijn er altijd individuele gevallen van besmetting via de muis (huismuis, tam of andere soort) of zijn uitwerpselen en urine, maar deze ziektes kunnen dan meestal door veel soorten dieren op de mens worden overgebracht (de zogenaamde zoönoses). Dus ook de tamme muis, een cavia of hamster, een hond of een kat kan dan de ziekte overbrengen. Zo is de urine van de hond (en zijn geurvlag-plasje tegen vele voordeuren) een steeds belangrijker wordende verspreider van leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, en spelen o.a. kleine knaagdieren een secundaire rol.

 

(bron:Wikipedia)