Wespen

Introductie

Hoe ontstaat een wespennest?

De jonge koningin vliegt eind september uit en zoekt een plaats om te overwinteren, indien de jonge koningin de winter heeft overleefd zal ze eind maart / begin april een plaats zoeken om een wespennest te starten. Zodra ze dit heeft gedaan, zal ze begin april beginnen met het afzetten van eitjes en beginnen te bouwen aan het wespennest.

Wespen leven in groepen bij elkaar in een wespennest ( in een wespennest kunnen wel 5000 wespen zitten ). In een wespennest bevinden zich werksters ( vrouwtjes wespen) deze zijn onvruchtbaar. In ieder wespennest bevindt zich een koningin deze legt eitjes en verlaat het nest nooit. Alleen jonge koningen die na september geboren worden overwinteren. Alleen de koningin legt eitjes. De mannetjes (darren) alleen in augustus/september, zij bevruchten de nieuwe koninginnen. Alleen de jonge koninginnen overwinteren. Een wespennest wordt maximaal 1x bewoond.

Wespen hebben een karakteristieke gele en zwarte dwarstekening op hun rug / achterlijf.  Werksters ( vrouwtjes wespen ) zijn en leven maar 6 tot 7 weken. De voornaamste taak van werksters is het verzorgen van de jonge wespen in het nest en het bouwen en onderhouden van het wespen nest, werksters zijn circa 1 tot 1,5cm lang. De Koningin in een wespennest is een stuk steviger en kan wel 2 tot 2,5cm lang zijn.

 

Waarschuwing!

Indien u besluit zelf een wespennest te verwijderen doe dit dan alleen en draag  altijd voldoende beschermende kleding. Dicht nooit de invlieg opening van een wespen nest af .

Indien u wordt aangevallen en gestoken door meerdere wespen tegelijk kan dit zeer ernstige gevolgen
hebben en is een bezoek aan de huisarts/ ziekenhuis noodzaak.!!

Probleem

Problemen die wespen kunnen veroorzaken zijn steken. Wespen steken kunnen hinderlijk erg pijnlijk zijn. Het hoofdbestanddeel van wespensteek ( gif ) bestaat uit histamine en apitoxine.

Een wespen steek is meestal ongevaarlijk behalve als de steek direct in een bloedvat plaatsvindt of als men overgevoelig / allergisch is voor wespen. Wordt een persoon na een wespensteek bleek, onpasselijk of duizelig

ga dan direct naar de huisarts of EHBO post bij een ziekenhuis.!!

Ook kunnen wespen schade aanrichting aan gebouwen doordat ze knagen aan hout en isolatie materialen om hun nest te kunnen bouwen / versterken.

Oplossing

Wanneer er overlast is van een wespennest kan er contact worden opgenomen door te bellen of een email te sturen naar De Ongedierte Expert. Er zal dan een afspraak worden gemaakt om het wespennest te bestrijden / verwijderen. De kosten die hier aan verbonden zijn,  zijn afhankelijk van de hoogte of plaats waar het wespennest zich bevind.

Op de bestrijding van een wespen nest wordt een garantie gegeven. Dit houdt in dat als het probleem na 48 uur niet is verholpen ( wespen zijn nog steeds actief na 48 uur ), wij kosteloos terug komen om het wespennest nog een keer te bestrijden.

Bestrijding

Het wespennest zal worden bestreden doormiddel van het inspuiten van een bestrijdingsmiddel in poedervorm.

Dit middel zal worden aangebracht in de invlieg opening van het wespen nest.

Mocht er 48 uur na de behandeling nog steeds activiteit van wespen rondom het nest worden waargenomen komen wij kosteloos terug om het nest nog een keer te behandelen.

Weren

Om overlast van wespen in een woning te voorkomen kunt u horren voor ramen en deuren plaatsen. Ook is het van belang om prullenbakken en vuilcontainers gesloten te houden.

Om te voorkomen dat wespen een wespennest maken in of rondom u woning zijn er diverse mogelijkheden Deze verschillen echter per woning / gebouw.

Onze service medewerker zal na het uitvoeren van de behandeling vrijblijvend advies geven hoe de kans op een wespennest in de toekomst te minimaliseren.

Wespensteek?

In Nederland komen veel wespen voor. Regelmatig worden mensen door wespen gestoken. Dit geeft meestal alleen onschuldige, lokale verschijnselen. Soms treedt er echter een allergische reactie of overgevoeligheidsreactie op, die direct behandeld moet worden.

Symptonen

Een wespensteek is pijnlijk. Op het moment dat u wordt gestoken, voelt u een stekende, brandende pijn. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt. De plaats van de steek is vaak zichtbaar als een klein gaatje.

Bij een wespensteek blijft de angel niet achter in de huid. In tegenstelling tot een bij, gaat een wesp niet dood nadat hij gestoken heeft. De huidreactie bij een wespensteek is vergelijkbaar met de reactie die optreedt na contact met een brandnetel. Binnen enkele uren verdwijnen de klachten meestal.

Sommige mensen zijn echter in meer of mindere mate allergisch voor wespensteken. De huid kan dan flink opzwellen en er kunnen reacties op andere plaatsen van het lichaam ontstaan, zoals het opzwellen van de oogleden en de lippen. Bij een ernstige allergie kan er een levensbedreigende situatie ontstaan.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer een van de volgende
situaties op u (of een ander) van toepassing is, is het belangrijk dat u direct medische hulp inroept door het bellen van het alarmnummer 112:

  • • u bent overgevoelig voor wespensteken en heeft geen medicijnen bij u
  • • na de steek treden moeilijkheden op met de ademhaling (benauwdheid, kortademigheid, piepen)
  • • u wordt na een wespensteek onwel of dreigt het bewustzijn te verliezen (deze ernstige symptomen ontstaan vrijwel altijd binnen een kwartier na de steek)

Wanneer een van de volgende situaties op u (of een ander) van toepassing is, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw (dienstdoende) huisarts:

  • • u bent gestoken in de neus, mond, keel, hals of tong
  • • na de steek ontstaan zwellingen op andere plaatsen dan waar u gestoken bent
  • • u heeft last van jeuk over het gehele lichaam
  • • u heeft een rode huiduitslag
  • • u krijgt koorts
  • • er zijn andere verschijnselen waarover u zich zorgen maakt
Wat kunt u zelf doen?

Bent u gestoken door een wesp, dan kunt u aantal dingen doen om de verschijnselen te verminderen:

• Uitzuigen

Zuig krachtig aan de plaats van de steek. Slik na het uitzuigen niet door, maar spuw het uit.

• Koelen

U kunt de steekplaats koelen met natte doeken, een ijskompres of bijvoorbeeld een met een handdoek omhuld koelelement. Bent u gestoken in uw mond, dan kunt u iets kouds in de mond nemen. Bij een wespensteek in uw mond is het verstandig om ook contact met uw (dienstdoende) huisarts op te nemen.

• Smeren

De klachten na een wespensteek kunt u met een aantal middelen verlichten. Dergelijke producten zijn verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek. Laat u, met name wanneer u het middel wilt gebruiken voor een kind, adviseren door uw apotheker over welk middel het meest geschikt is.